HTML

Tippek és trükkök

Tippek és trükkök főként az informatika, de az élet bármely más területéről is, ha úgy gondolom, hogy mások számára is hasznos lehet, amikre rábukkantam

Friss topikok

Linkblog

2008.08.01. 18:08 csarlie

Függvények a cellák színére az Excelben

Lehet, hogy a 2007-es Office-ban már megoldották, de a 2003-as verzióban, ami én használok, nincs beépített lehetőség arra, hogy az egyes cellák színével végezzünk műveleteket. Nálam akkor merült fel ez a kérdéskör, amikor megpróbáltam azonos színűre színezett cellákat (az Excel alap színpalettájából – ez később fontos lesz) "megszámolni" egy oszlopon/soron belül.

Hosszas keresgélés után ez a megoldás tűnt a legszimpatikusabbnak, bár közel sem tökéletes, erős kompromisszumot kell benne kötni:

Egy felhasználó által létrehozott VBA-kód (UDF) a kulcs. Nem kell megijedni, nem kell nekiállni megtanulni hozzá Visual Basic-ben programozni, szerencsére nálam sokkal hozzáértőbbek már megírták a szükséges függvényeket, amelyeket megtalálhatók pl. ezen az oldalon: http://www.cpearson.com/excel/colors.aspx  (Valahol az oldal közepén, a "Colors In A Cell Or Range" cím alatt van egy link, ahonnan az összes függvényt tartalmazó fájl letölthető. - Vírusmentes, legalábbis az volt, amikor én letöltöttem)

Angolul jól értők itt végigkövethetik, hogyan működnek az egyes függvények, én most csak a fennt említett probléma megoldásához szükségessel foglalkozom.

Tehát a szükséges fájl letöltése és kicsomagolás után az Excelben a Tools > Macro > Visual Basic Editor menüponthoz navigálva (bocs a magyar nyelvű Excellel rendelkezőktől) vagy az Alt+F11 billentyűkombinációt megnyomva máris az Excel VB szerkesztő felületén találjuk magunkat. Importáljuk be a fájlt (File > Import fájl, a VBA felületen) és zárjuk be a VBA ablakot.

Máris használhatjuk a számolós függvényünket az alábbi módon:

=COUNTCOLOR(A1:A10,3,FALSE)
 

No igen, és itt van egy apróbb csavar: a függvényben a szám az Excel alap színpalettájában a választott szín kódját jelöli. És hogy ezt honnan kellene tudnunk? Egy kis mankóra van szükség hozzá, amilyet pl. ezen az oldalon találunk: http://www.mvps.org/dmcritchie/excel/colors.htm

 
Nem tökéletes, nem feltétlenül teljesen egyszerű, de működik.

 

Szólj hozzá!

Címkék: microsoft excel


A bejegyzés trackback címe:

https://tippli.blog.hu/api/trackback/id/tr19596341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása